• Trein 3
 • kamtsjatka panorama 1
 • kremlin moscow 1
 • labuti jezero stipa king
 • Boot 2
 • Bruggen 2
 • karelia zonsondergang 1
 • Suzdal 2
 • Treinen.

  Dwars door Rusland!
 • Kamtsjatka.

  Extreem Rusland!
 • Een zomer in Rusland.

  Volop zon en kleur!
 • Russisch ballet.

  Een klassieker!
 • Riviercruises.

  Een geweldige belevenis!
 • Sint Petersburg.

  Bruggen!
 • Karelia.

  Zonsondergang!
 • Suzdal.

  Op en top Rusland!

Moskou, steden van de Gouden Ring en Sint Petersburg

Hallo Svetlana,

We hebben een hele fijne vakantie gehad in Rusland.

Eerst 6 dagen Moskou. We hadden een prima hotel vlakbij een metrostation. Dit was erg handig, want we hebben veel van de metro gebruik gemaakt. Is heel goed te doen. We hebben veel metrostations bekeken (ieder met 1 kaartje). Elk station is weer anders versierd (beelden, mozaïeken, kroonluchters). Het Rode Plein met de Basiliuskathedraal was indrukwekkend. Het lijkt wel een kerk uit een sprookje. We hadden e-tickets voor Kremlin en Wapenkamer. Dit scheelde veel wachttijd. Zelden zoveel moois gezien als in de Wapenkamer. De kerken in het Kremlin waren van binnen en buiten mooi. Verder naar Izmajlovomarkt, Novodevitsjijbegraafplaats met bijzondere graven (klooster werd helaas gerestaureerd), Ruimtevaartmuseum geweest en 's avonds de verlichte fontein met vergulde vrouwenfiguren bij VDNCh gezien. En dan de rest nog.

Daarna met de trein naar Vladimir. De chauffeur die ons naar het treinstation zou brengen was goed op tijd. Hij heeft zelfs met ons gewacht tot de trein er was en ons naar onze plaats geholpen en ook met de bagage. Super, zo'n chauffeur! De hotelkamer vonden we wat krap voor 3 personen. Gelukkig was het maar voor 1 nacht. In Vladimir 2 kerken bekeken en rondgedwaald door oude wijken met mooi gekleurde houten huisjes met traditioneel bewerkte dakranden en ramen.

Hierna naar Suzdal. Een heel fijn hotel. Vooral genoten van de landelijke en ontspannen sfeer in Suzdal. Kremlin bekeken, naar Maria-Beschermingsklooster aan de overkant van het water gelopen en in Euthymiusklooster (muren van bijna 6 m dik) geweest.

Dan Jaroslavl. Ook een fijn hotel. Hier hebben we veel gewandeld. Hele mooie kerken gezien, die van binnen ook heel mooi waren met afbeeldingen uit de Bijbel en van het leven uit die tijd.

Hierna met de nachttrein naar St. Petersburg. Een bijzondere ervaring. Omdat we met ons drieën reisden, kregen we een reisgenoot in de slaapcoupé. Het was een Russin die weinig Engels sprak, maar we hadden het gezellig met elkaar. 's Ochtends hebben we gezamenlijk op de onderste bedden ontbeten.

Dan St. Petersburg. Een heel mooi hotel waar we heerlijk de ruimte hadden om onze laatste 6 dagen door te brengen. Weer gebruik gemaakt van de metro en heel veel gelopen. De Kerk van de Verlosser op het Bloed ligt prachtig aan een kanaal en is aan de buitenkant helemaal versierd met mozaïeken. We zijn met de trein naar het Catharinapaleis in Tsarskoje Selo geweest. Dit was goed te doen. In de trein probeerden we wat te praten met de mensen die bij ons zaten. Zo kwamen we erachter dat het station in Tsarskoje Selo opgebroken was en dat wij vanuit de achterste wagon niet uit zouden kunnen stappen. Dus maar snel helemaal naar voren gelopen. Zo werden we deze vakantie vaker geholpen door aardige Russen. Ook zijn we naar de Peterhof geweest met de overweldigende fonteinen, beelden en tuinen. Wat een pracht en praal. Chiel (17 jaar) vond het Zoölogisch Museum heel erg leuk. Er zijn daar heel veel opgezette dieren, tentoongesteld per soort. De topper was de Hermitage. Zo veel moois hebben we nog nooit bij elkaar gezien. De laatste dag van onze vakantie was Marinedag. Poetin vaarde ook langs. Helaas wisten we dat niet, omdat alles in het Russisch verteld werd. We zagen dit later op tv.

We hebben nog veel meer gezien en gedaan, maar dan wordt het wel erg veel om te vertellen.

We bedanken je voor alles wat je voor ons geregeld hebt. Het was prettig dat we onze vakantieplannen met je konden doornemen in een persoonlijk gesprek. We hebben toen ook veel tips van je gekregen. Alles was heel goed geregeld. De taxichauffeurs waren steeds op tijd en de vervoersbewijzen waren in orde. De hotels waren erg schoon en hadden goede bedden. We begonnen de dag steeds met een uitgebreid ontbijtbuffet. We hebben een hele onbezorgde vakantie gehad en volop kunnen genieten. Er waren maar weinig mensen die Engels spraken, maar als het nodig was werd er altijd wel iemand ergens vandaan gehaald die ons verder kon helpen. Toen we na afloop van de vakantie aan Chiel vroegen wat hij het leukst had gevonden, antwoordde hij Moskou en St. Petersburg. Dus eigenlijk het grootste deel van de vakantie ?

Hartelijke groet,

Hans, Wilma en Chiel

Contact opnemen

 • Contactinfo
  Bottelrooslaan 14
  5552 RB Valkenswaard

  (0031) 040 252 2331
 • Mail ons
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.