Regio
Althay
Altay is een groot bergachtig gebied wat ligt in het zuiden van Siberië, in het geografische centrum van Eurasia. Het is betoverend met zijn schoonheid en variëteit in natuur. Hoge bergen, scherpe stenen en ronde heuvels, steppen vol ruimte en dicht begroeide dennenbossen, meren en bronnen met mineralen, rustige rivieren en luidruchtige watervallen. Dit alles is het landschap van Altay.
Ecologisch, sport, gezondheid en cultureel toerisme zijn volop in ontwikkeling hier. Het Teleteskoe meer en het Belokurikha resort zijn de meest populaire toeristische bestemmingen. En natuurlijk rafting op de rivieren Katun en Biya voor diegene die van avontuur houden.
Lake Teleteskoe
Lake Teletskoe is traditioneel gezien de het natuurlijke en toeristische symbool van Altay. Het is het grootste en diepste Altay meer. Het rekt zich uit over 80 kilometer en is omgeven door hoge bergtoppen. Lake Teletskoe is in vele opzichten gelijk aan het Baikal meer en wordt daarom vaak "Klein Baikal" genoemd. Ondanks de populariteit is het meer nog niet geheel door toeristen ontdekt houdt het vele geheimen en legendes in haar hart.
Belokurikha Resort
In het aantal dagen dat de zon schijnt concurreert Belokurikha met de resorts aan de Zwarte Zee kust. De lokale lucht is extreem puur en verbeterd op een perfecte manier de gezondheid. Belokurikha is reeds lange tijd bekend als gezondheidsressort. De thermische wateren uit de lokale bronnen worden hier voor gebruikt. Hiernaast wordt Belokuriha steeds populairder als bergski centrum. Hier zijn verschillende pistes aanwezig met een uiteenlopende moeilijkheidsgraad. De beste periode voor het skiën is vanaf midden november tot en met midden maart.
Mountain Belukha
De Belukha berg is de hoogste top van Siberië op 4.506 meter boven de zeespiegel. Het staat bekend als gevaarlijk en moeilijk te beklimmen en toch bezoeken meer dan 2.500 klimmers ieder jaar de bergwanden. De berg is beschreven in vele legendes. Een van de Aziatische legendes verteld dat de Belukha berg het toekomstige Noordelijke Shambhala is, het paradijs dat komt nadat mensen verdwijnen. In andere tradities van de Shambhala wordt geschreven dat bij de Belukha berg zich het meest energie rijke centrum van de goddelijke ruimte bevind.
Baikalmeer
Het Baikalmeer of Bajkalmeer (Russisch: Озеро Байкал) is een meer in het zuiden van Siberië (Rusland) ten zuiden van het Baikalgebergte. Met een diepte van maximaal 1637 meter en de oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) is het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.
De etymologie van de naam Baikal is onzeker. Mogelijk is er een verband met het Turkse bai kul dat rijk meer betekent of specifieker het Jakoetische baigal dat meer, 'zee' of bai-kyul dat rijk meer betekent. Het Jakoetisch is een Turkse taal.
Het Baikalmeer is het grootste zoetwatermeer van Eurazië. Gemeten naar oppervlakte is het Bovenmeer (op de grens van de Verenigde Staten en Canada) groter. De inhoud van het Baikalmeer is groter dan de inhoud van alle 'Grote Meren' van Amerika bij elkaar. Het meer bevat voldoende zoetwater om de drinkwaterbehoeften van de hele wereldbevolking te voorzien voor een periode van 30 jaar. Het wordt door ruim 300 rivieren gevoed, waarvan de Selenga in het zuiden de voornaamste is. De enige afvoer is de Angara, waarlangs het Baikalmeer via de Jenisej afwatert op de Noordelijke IJszee.
Het meer is rijk aan flora en fauna en herbergt unieke diersoorten als de baikalrob (een zoetwaterzeehond), de zalmachtige omoel en een hele reeks endemische vlokreeftjes.
Sinds 1996 staat het Baikalmeer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Op 29 juli 2008 bereikte een Russische expeditie in een mini-onderzeeër de bodem van het Baikalmeer op een diepte van 1680 meter.
Gouden Ring
De Gouden Ring bestaat uit ongeveer 40 steden die samen een symbolische ring vormen ten noord-oosten van Moskou. De meest belangrijke en populaire steden hiervan zijn Vladimir, Suzdal, Kostroma, Jaroslavl, Rostov Velikii, Pereslavl-Zalesskii en Sergiev Posad.
Het gebied en de reizen die hier gemaakt kunnen worden zijn zeer divers. Om u een goed beeld te geven van de mogelijkheden hebben wij voor u een kleine beschrijving van de steden en beschikbare hotels in deze steden.
Yaroslavl is de grootste, qua inwoneraantal, met 630.000, daarna komen Vladimir met 367.000, Kostroma – 288.000, Sergiev Posad – 100.000, Pereslavl-Zalesskii - 45.000, Rostov Velikii – 37.000 en Suzdal – 13.000.
Vladimir heeft een vrij groot toeristische centrum, deze stad wordt ook wel “De poort van de Gouden Ring” genoemd. De stad is opgericht in 1108 en was meer dan 250 jaar de hoofdstad van het Oude Rusland.
Bezienswaardigheden: Gouden Poort, Hemelvaarts- en Dmitrievski kathedraal, glas en kristal museum, lak miniatuur museum.
Suzdal bezit nog de echte sfeer van het Oude Rusland. “Een museum in de open lucht” is de juiste beschrijving van dit bekendste en populairste Gouden Ring stadje. Er zijn bijna geen auto’s hier, vooral voetgangers en paardenrijtuigen. Suzdal is opgericht in 1024. Ondanks dat Suzdal een klein stadje is, zijn de prijzen in restaurants en hotels in het centrum zijn vrij hoog, maar in de buitenwijken bevinden zich kleine cafeetjes waar u kunt lekker kunt eten voor een billijke prijs.Bezienswaardigheden: Kremlin, Pokrovskii Klooster, Spasso-Evfimiev Klooster, museum van houten bouwkunde.
Kostroma is vrij afgelegen van Moskou op 372 km. Opgericht in 1152. Kostroma wordt ook genoemd als de “wieg van Romanovs Vorstenhuis”, in het Ipatievskii Klooster werd Michail Romanov tot eerste Russische Tsaar gekroond. Deze stad maakt een enorme goede indruk op de bezoekers. Schone straten en veel gebouwen zijn gerenoveerd. De Volga rivier verdeeld Kostroma in het midden.Bezienswaardigheden: Ipatievskii Klooster, natuur museum, museum van houten bouwkunde, heel veel oude gebouwen, kathedralen.
Yaroslavl is een van de schitterendste steden van het Boven Volga gebied. Opgericht in 1071. Yarosavl is wellicht de enigste stad met zo veel bouwkundige monumenten van de XVII eeuw. De beelden van de monumenten van Yaroslavl staan op het 1000 roubles biljet. Er zijn 5 universiteiten, 3 theaters, circus, filharmonie in de stad.Bezienswaardigheden: Ilia Prorok Kerk, Spasso-Preobrazhenskii Klooster, “Muziek en tijd” museum.
Rostov Velikii, opgericht in 862, is een van de oudste steden van het Oude Rusland, gunstig gelegen op de oever van het Nero meer, de prachtigste en belangrijkste bezienswaardigheid van Rostov. De populairste toeristische objecten zijn: Kremlin, Avramiev en Spasso-Yakovlevskii kloosters.
Perslavl-Zalesskii is de stad met unieke en nergens te vergelijken panorama op de oude Russische stad, gelegen op de oever van een van de grootse en zuiverste meren van de Middel Russische Regio (Centraal Rusland), het Plesheevo Meer. Opgericht in 1152. Aan het einde van de XVII eeuw is Pereslavl-Zalesskii de “geboorteplaats” van de Russische Marine geworden: de “speelgoed vloot” gebouwd door Peter de Grote op het Plesheevo meer is geworden tot de eerste Russiche marine school, welke daarna heeft geleidt tot de oprichting van de Russiche scheepsbouw en navigatie.
Sergiev Posad is bekend met zijn Heilige-Trinity-Sergiev Lavra, het hart van Russische Orthodoxe kerk, “Russische Vaticaan”. Opgericht in 1782.
Gus-Hrustalnii (op 69 km van Vladimir) bevindt zich in een van de schilderachtigste regio's van Rusland Meshera. Meshera is het land van gemengde bossen, heldere rivieren en talrijke meren! Het inwoneraantal bedraagt 75.000. Deze stad is bekend vanwege zijn beroemde kristalfabriek. Het centrum van kristal en glas productie van Rusland. Alles wat van glas gemaakt kan worden maken ze in Gus-Hrustalnii. Iedereen kan iets vinden waarvan hij altijd gedroomd heeft!
Bezienswaardigheden: Museum van kunst en glas (verrassende collectie kunstwerken van oude en moderne meesters), Georgievskii kathedraal (begin XX eeuw gebouwd), Kristal fabriek.
Murom (op 133 km van Vladimir en 86 van Nizhnii Novgorod), opgericht in 862 en 145.000 inwoners. De stad ligt aan de Oka rivier.
Bezienswaardigheden: Preobrazhenskii kathedraal uit het jaar 1553, het oudste gebouw van Murom; Blagoveshenskii (voor mannen) en Trinity (voor vrouwen) Kloosters, verschillende kerken.
Bogolubovo (op 7 km van Vladimir) opgericht in 1158, bevindt zich bij de samenkomst van twee rivieren: Klyazma en Nerl. Bogolubovo was de eerst stad in Noord Rusland die geheel van steen gemaakt was. De belangrijkste kerk in de stad is Pokrov op Nerl Kerk, gebouwd in 1165 geheel in witte stenen. Duizenden toeristen komen naar Bogolubovo om met eigen ogen dit meesterwerk van wereld civilisatie te bewonderen.
Karelia
Het noorden van Rusland, waar Karelia deel van uit maakt is een unieke regio die vele mensen aantrekt die houden van ongerepte natuur, historie en cultuur. De regio grenst aan de Arctische Oceaan in het noorden en met Finland en Noorwegen in het westen.
kareliaDe republiek Karelia is misschien wel het meest attractive gedeelte van noord Rusland voor natuur liefhebbers. Dit is de regio met oerbossen, duizenden meren en honderden rivieren. Het is een echt paradijs voor diegene die houden van vissen, jagen en ecologisch toerisme.
Het Kolskiy schiereiland, wat ligt in het noorden van Karelia is ook kenmerkend voor haar wonderschone natuur. Hoge bergketenen grenzen hier aan dicht begroeide taiga en open toendra plekken. Als belangrijke zeehaven en meest noordelijk gelegen grote stad in Rusland ligt Moermansk in het noordelijke gedeelte van het Kolskiy schiereiland. Exotische toeren met ijsbrekers vanuit de haven van Moermansk door de Arctische Oceaan, inclusief tochten naar de Noordpool, zijn de laatste tijd georganiseerd voor aanhangers van extreem toerisme.
Het noorden van Rusland is tegelijkertijd het land met unieke culturele monumenten. De Solovetsky eilanden met hun klooster - het centrum van de Orthodoxe cultuur in noord Rusland - trekt ieder jaar meer en meer toeristen en pelgrims. Het openluchtmuseum Kizhi, wat ligt op een klein eiland in het Onega meer, werd wijd en zijd bekend. Ten eerste is het bekend door de Herscheppings Kerk, erkend door UNESCO, als het enige meesterwerk van houten architectuur van wereldwijde importantie. Het Valaam eiland in het Ladoga meer beschikt over miraculeuze natuurlijke landschappen gedecoreerd met kloosterlijke gebouwen.
Kola Peninsula
De Kola Peninsula is de het meest noordelijke gedeelte van Europees Rusland, gelegen ten noorden van de 66e breedtegraad. Het gebied heeft een omvang van 550 kilometer van west naar oost en 400 kilometer van noord naar zuid. Het schiereiland wordt omgeven door de Witte Zee in het zuidoosten en de Barentsz Zee in het noorden en noordoosten. Karelia grenst aan het zuiden, Finland aan het westen en Noorwegen aan het noordwesten.
Het grootste gedeelte van de Kola Peninsula ligt ten noorden van de Poolcirkel. De winters zijn er koud, maar niet extreem; de zomers zijn warm, maar niet heet. De temperatuur in januari varieert van -8ºC tot -13ºC; de juli temperaturen liggen tussen de +12ºC en +20ºC. De legendarische Poolnachten bedekken de Peninsula gedurende de maanden december en januari, als de zon zich dag en nacht verschuilt achter de horizon. De steden worden nog verlicht met lampen, maar in de wildernis overheerst het donker. Echter, komt de zomer, dan transformeert de Kola Peninsula in het land van de midzomernacht zon. Gedurende juni en juli belichten stralende zonnestralen het land de klok rond.
De regio is bedekt met toendra, bos-toendra en taiga (dichte bossen) en is het huis van een grote variëteit aan flora; meer dan 650 soorten zijn hier gevonden. Zo bestaan de bossen uit drie soorten dennenbomen, vier soorten berkenbomen, pijnbomen, lijsterbessenstruiken en elzenbomen. De Kola Peninsula is eveneens rijk aan fauna. In het wild komen hier voor rendieren, elanden, bruine beren, wolven, (pool-)vossen en hermijnen. Aan vogels leven er onder anderen ganzen, eenden, sneeuwhoenderen, hazelaarhoenderen en slechtvalken. In de vele meren en rivieren komen verschillende soorten van de zalm familie voor. De “Koning-Vis” (roze zalm) springt door stroomversnellingen op zijn reis van de open zee naar de grond waar hij zijn kuit schiet. De Kola Peninsula herbergt meer dan 130.000 meren en rivieren.
Een aantal bergketens reizen op uit het westen en centrale gedeelte van de Kola Peninsula. De hoogste hiervan is de Khibiny Tundra, welke een maximale hoogte heeft van 1200 meter (Judychvynchorr berg). De Lovozero Tundra is gemaakt van geronde bergen met plateaus op de hoogste gedeelten. Het hoogste punt is de Angvundaschorr berg op 1127 meter. Zowel de Khibiny als Lovozero Tundra is rijk aan exotische mineralen. Juweelachtige meren, transparante bronnen, majestueuze watervallen, fantastische rotsoppervlakten en verbazingwekkende berg uitzichten kunt u vinden in deze regionen. Op een lagere hoogte strekken maagdelijke bossen zicht over grote afstanden uit.
De eerste inwoners van de Kola Peninsula arriveerden ongeveer 10.000 jaar geleden. Er zijn overblijfselen gevonden van oeroude beschaving, waarvan de oudste vondsten dateren uit de middensteentijd. Aan de oever van de Panoy rivier, een van Kola's langste rivieren, zijn rotstekeningen ontdekt. Deze schilderingen zijn de oudste aandenken van steenkunst van de prehistorische mensen. Vele jaren bleven mensen naar deze heilige plek komen en schilderden meer en meer tekeningen. De rotstekeningen beelden het leven en de religieuze symbolen uit van de bewoners uit het gebied; alhoewel nog vele vragen onbeantwoord blijven over de origine van de tekeningen en de mensen die ze gecreëerd hebben.
In de tegenwoordige tijd leven ongeveer een miljoen mensen op de Kola Peninsula.
Oeral
De Oeral (Russisch: Урал) of het Oeralgebergte (Уральские горы; Oeralski'je gory) is een gebergte dat in Rusland ruwweg van noord naar zuid loopt en het noordelijke deel van de scheiding vormt tussen Europa en Azië op het Eurazische vasteland. Met een lengte van ongeveer 2.500 kilometer is de Oeral het langste gebergte van Europa. De breedte varieert tussen de 40 en 150 kilometer. De hoogste top is met 1894 meter de berg Narodnaja ("Volksberg") in het noorden.
Het gebergte strekt zich uit vanaf de steppes in de noordelijke grenszone van Kazachstan tot aan de kust van de Noordelijke IJszee. De noordelijke voortzetting van het gebergte zijn het eiland Vajgatsj en de eilandengroep Nova Zembla in de Noordelijke IJszee.
Het gebied kan geografisch worden onderverdeeld in 5 zones (van noord naar zuid):
- Arctische of Polaire Oeral
- Subarctische of Subpolaire Oeral
- Noordelijke Oeral
- Centrale of Midden-Oeral
- Zuidelijke Oeral
Als zuidelijke uitloper van de Oeral wordt soms de Mugalzhar (oblast Mañıstaw, Kazachstan) genoemd en als noordelijke uitloper de Paj-Choj. De hoogste top in de Zuidelijke Oeral is de Jamantaoe (1645 m).
Rondom het gebergte ligt de Voor-Oeral (ten westen aangeduid als Cis-Oeral ten oosten als Trans-Oeral). De Voor-Oeral en de Oeral zelf worden samen aangeduid als het Oeralgebied of simpelweg als Oeral.
Het gebergte is sterk geërodeerd en is rijk aan delfstoffen: ijzer, zilver, koper, uranium en edelstenen als diamant, smaragd, topaas en aquamarijn.
De belangrijkste rivieren die in de Oeral ontspringen zijn de Oeral en de Petsjora aan de Europese kant en de Tobol en de Tavda aan de Siberische Tsjoesovaja die vanaf het oostelijke zijde over de Oeral naar de westelijke zijde stroomt. Het grootste deel van de zuidelijke en centrale delen van de Oeral zijn voor het grootste deel bebost. kant. Een bijzondere rivier is de
Het gebergte ontstond tijdens een lange periode van geologische gebeurtenissen, die de Oeraalse orogenese genoemd wordt.
De Oeral werd voor de komst van de Russen bewoond door inheemse volkeren zoals de Chanten (Ostjaken) en de Mansen (Wogoelen). Aan het eind van de 16e eeuw begon de Russische kolonisatie van de Oeral langs de rivieren, zoals Verchotoerje langs de Toera. Er trokken veel politieke dissidenten, kozakken, oudgelovigen en avonturiers naar het gebied. In Irbit ontstond de grootste markt van Siberië. Het gebied groeide in de 18e eeuw uit tot een enorm mijnbouwgebied onder leiding van de Demidovs (Nevjansk en Nizjni Tagil) en iets later door de staatsmijnen. Jekaterinenburg werd als 'hoofdstad van de Oeral' gesticht in 1723 naast andere steden als Perm en Orenburg. De mijnbouw groeide sterk door de Siberische goudkoorts eind 19e eeuw. Na de Russische Revolutie ontstond hier de islamitische staat Idel-Oeral ("Wolg-Oeral"), die echter al snel in de Russische Burgeroorlog in handen viel van de communisten. In de 20e eeuw kwam een tweede industrialisatiegolf op gang met de vijfjarenplannen van de Sovjet-Unie en was er een tijdlang een gemeenschappelijk bestuurlijk gebied genaamd oblast Oeral.
In de Tweede Wereldoorlog werden in opdracht van Stalin vele complete fabrieken vanuit Europees Rusland naar de Oeral verplaatst om ze uit handen van het oprukkende Duitse leger te houden. Deze fabrieken bleven veelal achter in de Oeral en maakten het tot het tweede industriegebied van Rusland. Door de vele defensiebedrijven (zoals Oeralvagonzavod) en onderzoeksinstituten was het een gesloten gebied in de Sovjetperiode. In 1957 gebeurde in Kysjtym in oblast Tsjeljabinsk de grootste kernramp uit de Russische geschiedenis in het Majakcomplex. Hierdoor en door andere rampen en industriële vervuiling raakten grote gebieden vervuild. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie stortte de industrie in als gevolg van de negatieve gevolgen van de perestrojkahervormingen. De Oeral was daardoor een van de eerste gebieden die probeerde internationale contacten aan te knopen om de handel te verbeteren. Na de rampzalige jaren '90 zijn de meeste economische sectoren geleidelijk aan weer wat gegroeid. De vervuiling en uitstoot wordt sinds de jaren '90 met buitenlandse hulp aangepakt en is sindsdien verbeterd. In de Oeral bevinden zich nog steeds een aantal gesloten steden waar bijvoorbeeld plutoniumopwerkingsfabrieken en andere vormen van defensie- en atoombedrijven zich bevinden.
Solovetsky Archipel
Solovetsky archipel telt 7 grote eilanden (Grote en Kleine Solovetsky, Grote en Kleine Muksalma, Grote en Kleine Zaytsky en Anzer) en meer dan 100 kleine eilandjes. De oppervlakte van de archipel is 330 km2. Er zijn meer dan 500 meren hier, sommige van hen zijn met elkaar verbonden door handgemaakte kanalen. De archipel ligt op 150 kilometer van de Poolcirkel en ondanks dit feit zijn er verschillende natuur zones; lesotundra, noord taiga en typische midden Russische landschappen. In de bossen en moerassen vindt u heel veel verschillende soorten bessen. Hier wonen eekhoorns, hazen, herten, watervogels, en er zijn geen giftige slangen.
Ook bevindt zich hier het Spasso-Preobrazhensky Klooster uit 1429. In 1926 was hier het beruchte werkkamp SLON opgericht (Solovetsky Werkkamp van Aparte (Speciale) Bestemming) voor de gevangenen van Stalin's terreur. Het Solovetsky geschiedkundig en cultureel complex is in 1992 opgenomen in de lijst van objecten van cultureel en natuurlijk erfgoed van UNESCO.
Valaam
De Valaam archipel bestaat uit meer dan 50 eilanden en ligt in het noordelijke deel van het Ladoga meer (het grootste meer van Europa), op 40 kilometer van het vaste land. Valaam eiland is het grootste van de hele archipel – 9.5 km lang en 6 km breed. Hier bevindt zich het schitterende Preobrazhensky klooster, gebouwd in de XIV eeuw. De natuur van Valaam is uniek – het eiland telt meer dan 450 soorten planten!