• Suzdal 2
 • kremlin moscow 1
 • labuti jezero stipa king
 • Bruggen 2
 • kamtsjatka panorama 1
 • Trein 3
 • Boot 2
 • karelia zonsondergang 1
 • Suzdal.

  Op en top Rusland!
 • Een zomer in Rusland.

  Volop zon en kleur!
 • Russisch ballet.

  Een klassieker!
 • Sint Petersburg.

  Bruggen!
 • Kamtsjatka.

  Extreem Rusland!
 • Treinen.

  Dwars door Rusland!
 • Riviercruises.

  Een geweldige belevenis!
 • Karelia.

  Zonsondergang!

Het Noorden van Rusland: Archangelsk, Severodvinsk, Moermansk, Solovetsky eilanden, Petrozavodsk

Dag Svetlana,

De reis door het noorden van Rusland was meer dan SCHITTEREND!!
Het heeft alle verwachtingen overtroffen! Prachtig land en vriendelijke mensen.

Hartelijk dank voor het voorbereidende werk. Alles klopte: de vliegtickets, de hotelboekingen, de boot, de trein, de excursies. Het was perfect verzorgd!

Hoogtepunten vond ik de Solovetsky eilanden en het dorpje Teriberka aan de Barentszee. Ook de steden Archangelsk en Moermansk. Overal heb ik heerlijk gegeten voor zeer redelijke prijzen. Veel van mijn vrienden en kennissen hebben belangstelling getoond.

Een andere keer overweeg ik zeker nog eens door jou een reis door Rusland te laten regelen!

Het enige spannende moment was aan het begin van de reis. Ik had maar twee uur de tijd om in Moskou over te stappen. Maar het vliegtuig vertrok met meer dan een uur vertraging uit Amsterdam. In Moskou heb ik gerend en gerend!! Maar je moet toch door die douane en het is lang lopen naar de domestic flights. Ik heb het gehaald! Men was al aan het boarden, maar ik kon nog mee. Wellicht een andere keer wat meer speling nemen.

De excursie naar Severodvinsk was leuk met je oom. Hij spreekt een enkel woord Duits en ik een klein beetje Russisch, dus we konden echt nog wel converseren.

Nogmaals, het was super en ik zit te genieten van waanzinnige foto's. Het licht in het noorden is zo mooi en ik heb vrijwel uitsluitend mooi weer gehad!

Archangelsk is een stad met historie. De promenade langs de Dvina is zes kilometer lang en je kunt daar heerlijk slenteren en alles in je opnemen.

Er is nog veel houten architectuur te vinden in Archangelsk. Langs de Dvina staan mooie, kleurrijke kerken. Verder is de brug zeker een blikvanger van de stad.
Het kunstmuseum aan het Leninplein is de moeite waard.
Aan goede restaurants en lunchrooms geen gebrek!

Malye Karely:

Wanneer je in Archangelsk bent, mag je dit openluchtmuseum niet missen. Het is een klein urrtje rijden vanuit het centrum (met bus of taxi). Het museum ligt op een paar heuvels in een parkachtig landschap. De houten huizen zijn autenthiek en mooi!

Severodvinsk ligt op 35 kilometer van Archangelsk en is de tweede stad van deze regio. De stad is groot geworden door de bouw van onderzeeboten. Er staat een zeer groot bedrijf waar 26.000 mensen werkzaam zijn.
Severodvinsk is er trots op dat het direct aan de Witte Zee ligt. De stad heeft een mooie boulevard en een groot strand.
Het centrum is een groot plein met statige huizen en uiteraard een standbeeld van Lenin.
De stad beschikt over een park met een restaurant uit Azerbeidzjan. De kamelen zijn leuk nagebootst!

Adembenemend mooi is de Solovetsky eilandengroep in de Witte Zee. Het grote klooster, maar zeker ook het dorpje en de schitterende natuur van de rest van het eiland!
Een leuke excursie vanaf Solovetsky is die naar het Zayatsky eiland. Een excursie van 3 uur. Op het eiland liggen zeer oude graven en.....er staat een kerkje aan de haven.
De boottocht van Solovetsky naar Kem duurt 2 uur. Het uitzicht over de Witte Zee is fantastisch!

Moermansk is een magische stad, de grootste boven de poolcirkel! Het wordt er in juli niet donker en het licht in het verre noorden is prachtig.
Moermansk viert dit jaar het 100-jarig bestaan! Blikvangers zijn het groene spoorwegstation, de eerste nucleaire ijsbreker "Lenin", het op twee na grootste standbeeld ter wereld "Alyosha", de rood-witte toren, de kleine kathedraal en het monument voor de Koersk.
Je kunt overigens heerlijk eten in Moermansk. Zeker wanneer je van vis houdt!
Als je naar Moermansk gaat, moet je ook zeker iets van de natuurpracht van het Kola schiereiland zien!
Ik ben met een taxi naar het dorpje Teriberka aan de Barentszee gegaan. Werkelijk prachtig! De tocht duurt 2 uur. Je kunt aan de zee komen. De prijswinnende film "Leviathan" is er opgenomen.

Petrozavodsk is een aangename stad aan het Onegameer in de regio Karelie. Er staan veel mooie kunstwerken langs het meer en het museum is bijzonder fraai. Er hangt werk van Repin, Levitan en Shishkin.

Kizhi is niet alleen een mooie kerk, het is een heel eiland vol met houten gebouwen. Eén groot museum en daarom een interessante en mooie excursie vanuit Petrzavodsk!


Vriendelijke groeten, Klaas

Contact opnemen

 • Contactinfo
  Bottelrooslaan 14
  5552 RB Valkenswaard

  (0031) 040 252 2331
 • Mail ons
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.