• Trein 3
 • kamtsjatka panorama 1
 • Boot 2
 • labuti jezero stipa king
 • Bruggen 2
 • kremlin moscow 1
 • Suzdal 2
 • karelia zonsondergang 1
 • Treinen.

  Dwars door Rusland!
 • Kamtsjatka.

  Extreem Rusland!
 • Riviercruises.

  Een geweldige belevenis!
 • Russisch ballet.

  Een klassieker!
 • Sint Petersburg.

  Bruggen!
 • Een zomer in Rusland.

  Volop zon en kleur!
 • Suzdal.

  Op en top Rusland!
 • Karelia.

  Zonsondergang!

Individuele reis Rusland/Siberiƫ

Dag Svetlana,

In de eerste plaats wil ik je graag bedanken voor de organisatie van de week van 24 tot 31 augustus. Ik ben geen problemen tegengekomen en ben geheel volgens programma op 31 augustus teruggekeerd naar Nederland.
In de tweede plaats wil ik je kort vertellen hoe mijn verblijf eruit heeft gezien, inclusief wat kleine puntjes van kritiek (niet op jou maar op jullie partners daarginds).

De week in en rond Yakutsk, uitstekend georganiseerd door een russisch team (universiteit Moskou, Permafrostinstituut in Yakutsk), was zeer interessant en leerzaam en de Lena Pillars, 200 km stroomopwaarts van Yakutsk, waren indrukwekkend. Op vrijdag 23 augustus nog het mammoetmuseum in Yakutsk bezocht alsmede de gereconstrueerde oude stadskern.

Op zaterdag 24 augustus vertrok de Yakutia-vlucht naar Irkutsk na zo'n 3 uur vertraging. Na aankomst in Irkutsk stond een werknemer van de plaatselijke tourist agency mij keurig op te wachten en bracht mij in de SUV van de agency naar het homestay-adres. Minpuntjes: op de achterbank van de SUV lag een vriendje van de werknemer een meisje te zoenen en dat meisje werd op een gegeven moment bij een bushalte afgezet. Ik heb niets tegen zoenen maar dit gaf geen erg serieuze indruk. Ook werden er geen tips verstrekt betreffende het stadsbezoek hetgeen ik als een gemiste kans beschouw. Het homestay-adres was goed en de dame die er woonde erg aardig en behulpzaam.

Op zondag 25 augustus kwam dezelfde werknemer om mij naar het haventje te brengen waarvandaan een snelle boot mij naar Bolshye Koti zou brengen. Een bijzonder aardige dame die het chalet van de tourist agency beheert gedurende de zomermaanden stond mij op te wachten en we wandelden samen naar het chalet. Zij gaf een aantal wandeltips en die heb ik allemaal opgevolgd; genoten van de wandeling oostwaarts langs het meer. Ook een prima lunch in het chalet en tegen 6 uur weer naar de boot om naar Listvyanka te gaan. Daar stond weer iemand klaar om mij naar het chalet te brengen waar ik twee nachten zou overnachten. Ook hier jammer genoeg weinig of geen tips betreffende "wat te doen" in Listvyanka.

Op maandag 26 augustus vond ik zelf uit dat er een Baikalmuseum bestaat op ongeveer 6 a 7 km afstand van het chalet en ik ben maar gaan lopen (er gingen geen bussen heen, wellicht had ik een taxi kunnen nemen maar ik zag op tegen telefoneren en de taalbarriere). Het bleek een uitstekend museum te zijn, zeer de moeite waard. Verder is Listvyanka geen bijzondere plaats.

Dinsdag 27 augustus werd ik vroeg opgehaald. De werknemer van de tourist agency had een aantal mensen afgezet in het chalet en vroeg of ik er bezwaar tegen had om al rond 1 uur naar het vliegveld te gaan. Of ik nu in het chalet zou wachten of op het vliegveld maakt dan ook niet zoveel meer uit maar uiteindelijk heb ik dus 7 uur rondgehangen op het vliegveld voordat de vlucht naar Yekaterinburg vertrok. Aangekomen in Yekaterinburg stond een chauffeur van de plaatselijke tourist agency mij op te wachten en bracht mij naar het Transhotel. Ook hier weer geen enkele tip betreffende Yekaterinburg van de kant van de tourist agency.

Woensdag 28 augustus: het hotel is prima centraal gelegen en is ook een goed hotel verder. Die dag maar op mijn eentje de stad verkend en het geologisch museum bezocht; ook afspraken gemaakt voor een stadsbezoek (via de Tourist Information office) en voor een bezoek aan Ilmenski Mineral Reserve bij de stad Miass (via personeel van de receptie van het hotel).

Donderdag 29 augustus: in de vroege namiddag een stadsbezoek met een gids, inclusief een bezoekje aan de gedenkplek van de vele slachtoffers gedurende de Stalinjaren en aan de grens Europa-Azi . Alles bij elkaar een plezierige ervaring.

Vrijdag 30 augustus: om 9 uur kwam een aardige man (kennis van een van de lieden van de receptie van het hotel) met zijn SUV . Hij bleek gelukkig wat engels te spreken en we hebben voor het vertrek nog even duidelijk afgesproken wat hij zou krijgen van mij. De reis was ongeveer 250 km naar het zuiden, bezoek aan de stad Miass en met name het museum van Ilmenski Mineral Reserve (het park zelf mag alleen bezocht worden door geologische onderzoekers en studenten) alsmede het Turgoyak-meer. Ook interessant was de plaats Karabash waar we doorheen kwamen. Dat blijkt een van de meest vervuilde plekken op aarde te zijn vanwege de koperontginning die daar plaatsvond en nog steeds plaatsvindt.

Zaterdag 31 augustus kwam de chauffeur mij om 10 uur halen en bracht me naar het vliegveld. Behalve lange wachttijden is de reis terug naar D sseldorf verder prima verlopen.

De milde kritiekpuntjes in mijn verhaaltje hierboven zijn bedoeld om de tourist agencies in bijvoorbeeld Irkutsk en Yekaterinburg (jullie partners) er bewust van te maken dat, als ze bezoekers net iets meer bieden dan alleen maar de trip van vliegveld naar hotel en terug, die bezoekers wellicht geneigd zijn om hun verdere trips in de te bezoeken steden via hun te regelen. Wat interessante informatie over de stad geven als je iemand afzet in zijn hotel lijkt me niet teveel gevraagd en hoeft de agency verder niets te kosten.

Nogmaals heel veel dank voor je hulp bij het organiseren van de reis naar Yakutsk, Irkutsk/Baikal en Yekaterinburg.
Hartelijke groet
Frank 
Nuenen

Contact opnemen

 • Contactinfo
  Bottelrooslaan 14
  5552 RB Valkenswaard

  (0031) 040 252 2331
 • Mail ons
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.