• Suzdal 2
 • Trein 3
 • kamtsjatka panorama 1
 • Boot 2
 • karelia zonsondergang 1
 • Bruggen 2
 • labuti jezero stipa king
 • kremlin moscow 1
 • Suzdal.

  Op en top Rusland!
 • Treinen.

  Dwars door Rusland!
 • Kamtsjatka.

  Extreem Rusland!
 • Riviercruises.

  Een geweldige belevenis!
 • Karelia.

  Zonsondergang!
 • Sint Petersburg.

  Bruggen!
 • Russisch ballet.

  Een klassieker!
 • Een zomer in Rusland.

  Volop zon en kleur!

Reis Sint Petersburg

Geachte mevrouw Markina,

Zoals beloofd, zal ik u onze impressie geven van de reis. St. Petersburg is inderdaad veel mooier dan Moskou, u hebt volkomen gelijk. En we hadden natuurlijk de hele periode geluk met het weer: zon, strakblauwe lucht en geen spatje regen! Want ik denk, dat ook een stad als St. Petersburg veel verliest aan charme als het grauw weer is.

We werden afgehaald van het vliegveld door een andere dame dan onze vaste gids Kira. Mevrouw Kira Mur [Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.] was die dinsdag verhinderd. Ze heeft jullie adres en mailadres gekregen van mij, want ze wilde evt. contact met jullie opnemen. Ik hoop, dat dit geen probleem is.
Kira is een kwieke dame van 70 jaar met veel feitenkennis, die verbaasd was dat ze met ons Duits moest praten. Iets, wat ze eigenlijk liever niet deed, gezien de traumatische ervaringen die St. Petersburg en ook haar familie met de Duitsers heeft uit de Tweede Wereldoorlog. Dat vind ik zeer begrijpelijk en wij hebben ook gezegd, dat ze wat ons betreft, rustig Engels kon praten. Uiteindelijk werd het een mengelmoes van Engels en Duits. Pas de problème.
Omdat we met z’n tweeën waren, konden we het programma wat aanpassen aan de wandelmogelijkheden van mijn man.

Hotel Azimut verzorgt een goed ontbijt. De entree van het hotel ziet er aardig uit. Er is een ticket office, dat goed werkt en keurig geld teruggeeft, als later blijkt dat de kaartjes voor het Beethovenconcert in de Philharmonia goedkoper zijn dan het bedrag dat we eerst hebben betaald.

De kamer [3002] die wij hadden was een kamer met 3 bedden, verdeeld over 2 ruimtes: kamertje met 1 bed, TV en tafel met 1 stoel en aansluitend een kamer met 2 bedden en kledingkast. De badkamer heeft men van een nieuw toilet voorzien, dat uiteraard weer niet paste op de plaats van de vorige. Er zitten van die zwarte schimmelranden tussen bad en muur.
Omdat het ca 28 gr. was en er geen mogelijkheid was ramen te openen [kozijnen afgeplakt met tape, slechts 1 smalle ventilatieopening] en ook geen ventilator of airco aanwezig was, was het erg warm op de kamer. We hebben de kamer dan ook als post-sovjetkamer bestempeld, die dringend aan renovatie toe is.
Het leuke van het hotel was [vonden wij], dat er ook veel Russische toeristen waren en niet alleen buitenlandse.

De bar boven, op de 18e verdieping, biedt een prachtig uitzicht over St. Petersburg, maar ook daar ontbrak een goede ventilatie. Een paar ventilatoren aan het plafond waren al prettig geweest, want het koelingssysteem werkte niet echt. We hebben er een avond doorgebracht en, al genietend van het uitzicht, de zon zien ondergaan.

We hebben een goede indruk gekregen van St. Petersburg en hebben op eigen gelegenheid het Russisch Museum bezocht. Mooie kunst en heerlijk rustig, maar onbegrijpelijk, hoe ze de ingang van het museum hebben verstopt.
Ook hebben we kaartjes geregeld voor het Mariinskitheater en daar genoten van de opera “ De Vuurengel” van Prokofiev met Gergiev als dirigent, in een prachtige enscenering. We zijn er nog vol van.

Zaterdag, na het bezoek aan de P&P vesting hebben we de markt overgeslagen, maar hebben nog een rondrit naar de kust gemaakt en daarna hebben we ons laten afzetten bij het Finlandskii station. Treinreis naar Helsinki, waar we naar een congres moesten, en terugvlucht naar Amsterdam waren prima geregeld.

Klein kritiekpunt: op donderdag zouden we om 9 uur opgehaald worden om naar de Hermitage gebracht te worden: de Hermitage gaat pas om 10.30 uur open. Het was niet mogelijk de ophaaltijd te verschuiven naar 10 uur. Dus hebben we zelf een taxi geregeld om 10 uur, die we hebben gedeeld met 2 aardige Japanse dames, omdat er een tekort aan taxi’s was op dat moment.
Ik hoop, dat de taxichauffeur ook inderdaad 2x betaald heeft gekregen, want zowel de Japanse, als ook wij hebben het volle pond betaald aan de balie in het hotel..

En hoe komt het toch dat je geen Russische wijn kunt bestellen in Rusland? In 1991, toen we via Moskou naar Moldavie zijn geweest - i.v.m. een congres in Kisjinjov en bezoeken aan kinderpsychiatrische klinieken in Moskou - hebben we uitstekende Moldavische wijnen gedronken. Men gaf de Cabernet-Sauvignon zelfs als geneesmiddel aan de slachtoffers van Tsjernobyl, werd ons daar verteld.
We hebben wel gehoord dat Gorbatsjov in 1985 in de anti-alcoholcampagne alle druivenstokken heeft laten omhakken, maar die kunnen nu toch wel weer aangegroeid zijn? Of prefereert men pivo boven vino?


In ieder geval kijken we met veel genoegen terug op deze reis en zullen uw reisbureau aanbevelen.

Hartelijke groet,
Herma 

Contact opnemen

 • Contactinfo
  Bottelrooslaan 14
  5552 RB Valkenswaard

  (0031) 040 252 2331
 • Mail ons
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.